Na tomto workshope budeme znovuobjavovať tradičný spôsob stravovania - potraviny spracovávané rukami, nie strojmi, potraviny, ktoré udržiavali našich predkov zdravých po celé generácie. Od piatku večera do nedelneho obeda budeme variť, namáčať, klíčiť, smažiť, piecť a v neposlednom rade aj ochutnávať tradičnú a výživnú stravu.
Konkrétne sa počas víkendu naučíte:
- klíčiť, namáčať a fermentovať potraviny ako obilniny, semená a strukoviny
- kultivovať mlieko do podoby syra, kefíru, jogurtu, kyslej smotany
- fermentovať zeleninu
- robiť vývar z kostí
- piecť kváskový chlieb
- aké živiny nám v potravinách z obchodu chýbajú a ako ich získať
- aké potraviny su dôležité najmä pre deti a ich vyvijajuci sa organismus
Rozprávanie lektora a diskusia bude aj o:
- tradičných spôsoboch stravovania v rôznych kultúrach a o modernej strave
- základy biochémie fermentácie, trávenia a výživy buniek tela
- stravovacie smery ako vegánstvo, vegetariánstvo, makrobiotika, paleodiéta, nízkotučná strava, ayurvéda, GAPS a pod.
- jedenie mäsa a holistickom prístupe pri živočíšnej produkcii
Okrem toho si budete moct vypočuť prednášku o strave pôvodných národov, ktorá sa vyznačovala veľkou hustotou živín. Dozviete sa, čo nám v dnešnej modernej strave chýba a čo jesť, aby sme sa vrátili k tradičnej strave bohatej na dôležité vitamíny, tuky a minerály. Prednáška bude inspirovaná prácou nadácie Westona Price. www.westonaprice.org
Na mieste bude možno zakúpiť český preklad knihy Nourishing traditions, na ktorej je prednáška a velká část tohto workshopu postavena.
Lektorom kurzu je Hanna Bohlin, ktorá už takmer desať rokov žije na Sekierskom laze. Prešla snad všetkými stravovacimi smermi kým neobjavila múdrost stravovania naších predkov.
Poplatok: 50€ zahrna lektorne, spanie na posteliach v hostovskej izbe a velmi kvalitnu, z velkej casti na Sekieri vyprodukovanu stravu. K dispozicii budu mliecne produkty, maso a vajicka zo Sekierskej farmy.
Ubytovanie na Sekieri je vhodné iba pre nenáročných ľudí, kedze mame k dispozicii iba latriny.
Info k ubytovaniu a rezervácie: Hanna 0915279905, sekier(zavináč)zajezka.sk